Úvodní stránka » Články

Články

Pěstounská péče v Sama doma

Logo pořadu21. 5. 2012 jste mohli vidět Petru Vrtbovskou a Naďu Konvalinkovou v pořadu ČT Sama doma - téma rušení kojenckých ústavů a co všechno potřebují znát a dělat opravdoví pěstouni. Na pořad se můžete podívat zde...

21. 5. 2012 | Rubrika: Články

Miminko střídá miminko...

ilTěsně před tím, než se květen přelomil do druhé půle, usínalo 6. miminko, které prošlo Ranou pěstounskou péčí, již ve své definitivní rodině. Ani ne hodinu po té, co se zavřely dveře auta, kterým se svými novými rodiči odjíždělo, zazvonil telefon... a 7. miminko se již chystá na jeho místo. 

16. 5. 2012 | Rubrika: Články

Opožděné blahopřání k 1. narozeninám

1. narozeninyAniž jsme si toho stihli v návalu práce všimnout, uplynul začátkem března právě jeden rok od spuštění našeho webu www.rpp.cz. Tolik se toho za tu dobu událo, že se dá jen stěží věřit, že to všechno zvládlo toto webové miminko během svého prvního roku. Ale je to tak a my mu k jeho narozeninám dodatečně blahopřejeme a přejeme alespoň stejně ne-li více sil do let dalších :-)

2. 4. 2012 | Rubrika: Články

Seminář o PPPD v Hradci Králové

Téměř pětihodinový seminář manželů Hláskových a sociální pracovnice SPOD SČK Mgr. Jany Nožířové s pracovníky SPOD, dětských domovů a zájemci o PPPD organizovaný KÚ Královehradeckého kraje dne 29. března 2012 musel být na poslední chvíli pro velký zájem účastníků přemístěn do většího sálu. S potěšením lze oznámit, že se jej mohlo zúčastnit i první miminko, které je do RPP umístěno právě v tomto kraji.

1. 4. 2012 | Rubrika: Články

Setkání s pracovníky OSPOD v Praze

Praha znakVe čtvrtek 22. března přednášeli manželé Hláskovi pro pracovníky OSPOD pracující na uzemí hl m. Prahy organizované Magistrátem hl. m. Prahy. Pracovníci OSPOD se tak mohli zeptat na vše, co je o oblasti PPPD a především RPP zajímalo přímo těch, kteří s touto oblastí mají praktické zkušeností.Brzy budou totiž moci využít první pražské pěstounské rodiny na přechodnou dobu, které právě dokončují svou přípravu.

25. 3. 2012 | Rubrika: Články

PPPD na Jednom světě

Jeden světV rámci festivalu Jeden svět pořádaného společností Člověk v tísni proběhla panelová diskuse na téma náhradní rodinná péče, kterou on-line vysílala ČT na svém webu. Zde ji můžete ze záznamu shlédnout. K diskusi byli pozváni paní Anna Šabatová předsedkyně Českého Helsinského výboru, pan PhDr. Miloslav Macela ředitel odboru rodiny a dávkových systémů MPSV a pan Vatislav Hlásek pěstoun Rané pěstounské péče.

12. 3. 2012 | Rubrika: Články

I Praha školí své pěstouny na přechodnou dobu!

Praha znakV sobotu třetího března se uskutečnilo školení zájemců o pěstounství na přechodnou dobu, které si u manželů Hláskových objednal Magistrát hl. m. Prahy. Bylo zaměřeno především na předání praktických zkušeností spojených s přímým výkonem PPPD. A není divu, zkušenosti manželů Hláskových s touto oblastí a především s Ranou pěstounskou péčí, jsou v současné době v ČR naprosto unikátní.

4. 3. 2012 | Rubrika: Články

A už je místo zase obsazené!

ilAni jsme nestačili pořádně opublikovat předchozí článek a už informace obsažená v jeho titulku zase neplatila. Hned ve čtvrtek 1. března se totiž další mrňousek vydal z porodnice přímo do pěstounské rodiny na přechodnou dobu namísto do kojeneckého ústavu. A půjde-li vše tak, jak to zatím ze všech indicií vypadá, bude trávit konec druhého měsíce svého života již ve své definitivní rodině. To mu všichni ze srdce přejeme.

2. 3. 2012 | Rubrika: Články

Právě se uvolňuje místo pro další miminko

Raná pěstounská péče se rozbíhá opravdu slibně. Již pátá definitivní rodina právě v těchto dnech přebírá do své péče miminko z RPP. Rodina poskytující RPP byla v době, kdy bylo rozhodnuto o tom, kdo bude rodičem tohoto miminka, na rekreačním pobytu. Rodiče přebírající miminko se proto rozhodli... celý článek

26. 2. 2012 | Rubrika: Články

Proběhl první seminář o PPPD se zaměřením na RPP

V sobotu 25. února 2012 proběhl od 10 do 15 hodin první seminář pro zájemce o pěstounskou péči na přechodnou dobu. Seminář vedli manželé Hláskovi, kteří do definitivní rodiny předávají v těchto dnech již páté miminko.

26. 2. 2012 | Rubrika: Články

Školení pěstounů a osvojitelů v Liberci již potřetí

Ve čtvrtek 23. února 1012 proběhlo již třetí setkání s osvojiteli a pěstouny z Libereckého kraje. Díky tomu, že spolupráce s Rodinnou poradnou Liberec již má delší trvání, mohli jsme společně hledat novou podobu setkání, aby byl společně strávený čas využit co nejefektivněji.

26. 2. 2012 | Rubrika: Články

Seminář PPPD

Srdečně Vás zveme na SEMINÁŘ O PĚSTOUNSKÉ PÉČI NA PŘECHODNOU DOBU. Seminář je určen všem zájemcům o pěstounskou péči na přechodnou dobu. Odpolední část semináře je věnována speciálně problematice rané pěstounské péče. ...více informací

31. 1. 2012 | Rubrika: Články

Setkání v Pardubicích

PK_znakSetkání manželů Hláskových a vedoucí oddělení SPOD Středočeského kraje Mgr. Jany Nožířové s pracovníky sociálně-právní ochrany dětí, dětských domovů a zájemci o Ranou pěstounskou péči proběhlo na pozvání pracovníků Krajského úřadu Pardubice 18. ledna 2012.

19. 1. 2012 | Rubrika: Články

V rané pěstounské péči vyrůstá 5. miminko

mimiZačátkem prosince se již 5. sociální pracovnice rozhodla poslat miminko přímo z porodnice do péče pěstounské rodiny na přechodnou dobu. Děkujeme jí a celému OSPODu Středočeského kraje, neboť se zde stává využívání RPP běžnou praxí. Pokud bude vše probíhat bez komplikací, mělo by miminko začátkem února získat svou definitivní rodinu. Přejeme mu to z celého srdce a ostatním dětem v podobné situaci též.

18. 12. 2011 | Rubrika: Články

4. miminko je již u rodičů a 5. na cestě

mimi02Je to tak... téměř přesně rok od předání prvního děťátka jsme novým rodičům předali minulý čtvrtek již čtvrté miminko a zítra v porodnici vyzvedneme páté. Přesto, že jsme byli v tomto roce celkem 5 měsíců bez miminek, tak se nám podařilo přehodit výhybku mezi porodnicí a kojeneckým ústavem celkem čtyřikrát. Neočekáváme, že ...více

8. 12. 2011 | Rubrika: Články

V kavárně Cafeterapie proběhl Cafebazárek na podporu RPP

Cafeterapie

Článek v Lidových novinách inspiroval všímavé a otevřené lidi ze společnosti SARA EVENTS s.r.o. k tomu, že se rozhodli věnovat výtěžek letošního již 4. ročníků jejich Cafebazárku na podporu rané pěstounské péče. Za jejich inspirující nápad a skvělou propagaci i organizaci celé akce, které vedly k rekordnímu výtěžku, opravdu ze srdce děkujeme. ...více

25. 11. 2011 | Rubrika: Články

Přednáška a workshop o RPP na konferenci v Ostravě

Znak města OstravaVe statutárním městě Ostrava proběhly v rámci konference "Dejme dětem rodinu" přednáška o pěstounské péči na přechodnou dobu a workshop zaměřený konkrétně na ranou pěstounskou péči. Přednášku i seminář vedli Mgr. Jana Nožířová pověřená vedením oddělení sociálně právní ochrany dětí KÚ Středočeského kraje a pan Vratislav Hlásek realizátor projektu rané pěstounské péče "Narodit se do rodiny".

22. 11. 2011 | Rubrika: Články

Budoucí osvojitelé a pěstouni z Liberecka se seznamují s RPP

LiberecJiž podruhé představili Manželé Hláskovi problematiku Rané pěstounské péče v rámci příprav žadatelů o osvojení či pěstounskou péči, které pořádá Poradna pro rodinu, manželství a mezilidské vztahy v Liberci. Během čtyřhodinového sezení se probraly jak teoretické, tak praktické otázky pěstounské péče na přechodnou dobu a především oblast postnatální péče o děti odkázané na náhradní rodinnou péči. ...celý článek

29. 10. 2011 | Rubrika: Články

Malé děti vnímají lidský hlas a emoce, i když spí!

spánekMiminka prospí absolutní většinu denního času. Předpokládalo se, že téměř vše, co ovlivňuje jejich zdravý vývoj, probíhá v okamžicích, když jsou vzhůru. To je ale mylná představa. Potvrzuje to i výzkum odborníků z Institute of Psychiatry (IoP) King's College London. V prestižním časopise Current Biology letos v létě zveřejnili závěry studie, která se zabývala výzkumem reakcí mozku spících miminek na zvuky z okolí. Její výsledky jsou ohromující!... více

3. 10. 2011 | Rubrika: Články

Již ve čtvrté porodnici se předávalo miminko do RPP

Téměř na den přesně měsíc po předání třetího miminka z Rané pěstounské péče do péče budoucím osvojitelům bylo propuštěno z porodnice do pěstounské péče na přechodnou dobu čtvrté novorozeně. Pět dní po porodu byly hotovy všechny potřebné testy a další človíček měl štěstí, že se na křižovatce rozhodující o tom, kde stráví první měsíce svého života, setkal s odpovědnými a zodpovědnými pracovnicemi OSPOD. Ty neváhaly a přehodily výhybku na jeho životní dráze z léty vyježděné koleje vedoucí do kojeneckého ústavu směrem na svěží trať rané pěstounské péče. Děkujeme všem, kteří se na tom podíleli.

28. 9. 2011 | Rubrika: Články